Is HEMA de grote boosdoener in jouw potje of flesje?

Als het op nagelproducten aankomt dan wordt er de laatste tijd erg veel gesproken over HEMA.   Het zou dé grootste oorzaak zijn van alle nagelallergieën die we momenteel zien.  En ja, ik zie momenteel echt veel verschillende allergische reacties en veel meer dan ooit tevoren! Hyperkeratose en Onycholisis swingen de pan uit. 

Maar klopt dat, is HEMA nu echt de duivel in jouw potje of flesje? 

Vooraleer we dat gaan beweren moeten we ons een eerste vraag stellen: Wat is HEMA nu exact?

HEMA is de afkorting van Hydroxyethyl Methacrylate, een veelgebruikt ingrediënt in veel gels en gelnagellakken, vanwege de sterke kleefkracht en de flexibiliteit. HEMA is een heldere, kleurloze vloeistof met een lage viscositeit. Het lijkt visueel op water of een dunne olie.  Dit monomeer - HEMA - zorgt voor superieure hechting en duurzaamheid in nagelproducten. Technisch gezien is het dus een uitstekend ingrediënt want het garandeert een goede aanhechting en flexibiliteit waardoor je klanten – bij correcte applicatie - geen lifiting (lucht) zullen krijgen.  

Hoe lang bestaat HEMA al?

HEMA werd ontwikkeld in de jaren '30. De eerste documentatie over HEMA stamt uit 1936, toen chemici experimenteerden met methacrylaatverbindingen.  De grote doorbraak kwam in 1940, toen Otto Wichterle, een Tsjechische chemicus, en zijn team HEMA verder ontwikkelden als biocompatibel materiaal. Dit leidde uiteindelijk tot toepassingen in de medische wereld zoals bijvoorbeeld tandheelkundige harsen en chirurgische implantaten. 

In de nagelindustrie werd HEMA geïntroduceerd in de late jaren '70 en vroege jaren '80, toen acryl- en gelproducten populairder begonnen te worden. Vooral met de opkomst van UV-gels in de jaren '90 werd HEMA steeds vaker toegevoegd vanwege de verbeterde hechting en flexibiliteit. 

HEMA wordt dus al minstens 40 tot 50 jaar gebruikt in nagelproducten dus is de grote vraag, waarom is HEMA plots een ‘probleem’ geworden en wordt het aangeduid als dé grote boosdoener van alle allergische reacties die we nu zien?

Hoewel HEMA veel voordelen heeft, is het altijd één van de meest voorkomende oorzaken van allergieën en overgevoeligheidsreacties bij nagelstylistes én klanten geweest.

Ik som op wat de 3 belangrijkste oorzaken kunnen zijn: 

CONTACT MET DE HUID 

HEMA-moleculen zijn heel erg klein en kunnen dus gemakkelijk door de huid dringen als het product in vloeibare vorm op de huid komt.  Eenmaal in de huid kan HEMA zich binden aan lichaamseigen eiwitten en dit kan je immuunsysteem als een ‘stoute indringer’ gaan zien met een allergische reactie tot gevolg.  Je wordt natuurlijk niet allergisch van slechts één keer contact maar wel door herhaaldelijk contact, waardoor de gevoeligheid wordt opgebouwd. 

"Zo had ik ooit tijdens mijn opleiding een nagelstyliste die haar penseel telkens afkuiste aan de rug van haar hand.  Ik heb haar gevraagd om hiermee onmiddellijk te stoppen en haar ook uitgelegd waarom dit zo gevaarlijk is. Even risicovol is het dus ook om tijdens de gelapplicatie de nagelriemen of zijwallen met het product te raken en het niet onmiddellijk te verwijderen.

Als je kennis mist dan kan je jezelf en anderen in gevaar brengen. Een gebrek aan een goede opleiding én de juiste kennis is dus zeker mee één van dé oorzaken van de groei aan allergische reacties."

ONVOLDOENDE UITHARDING 

Niet alleen aanraking met de huid kan een allergische reactie veroorzaken.  Omdat het molecuul zo klein is kan het ook in de nagelplaat indringen als je gelproduct niet voldoende is uitgehard. De nagelplaat is poreus en bestaat uit meerdere lagen keratine, waardoor onvolledig uitgeharde monomeren (zoals HEMA) geleidelijk kunnen doorsijpelen.  Ook hier bouw je op deze manier de gevoeligheid voor HEMA op waardoor het een kwestie van tijd is voor die allergische reacties de kop opsteken. 

"In een muisklik gaat de hele wereld open en echt overal kan je wel uithardingslampen kopen. We zien helaas maar vaak genoeg dat zowel professionele als niet-professionele nagelstylistes gebruik maken van - vaak goedkope - niet kwalitatieve lampen.  Sommige zijn er zelfs trots op: een roze glimmende lamp van € 20 'gescoord' op Aliexpress of Temu.  Ook al lijkt de gel uitgehard, vergis je niet, binnenin de gelnagel sijpelt ongehard product de nagelplaat binnen. 

Ook hier gaat het vaak om een gebrek aan voldoende kennis over het belang van een goede uitharding."  

PRODUCTEN DIE NIET VOLDOEN AAN DE EU Cosmeticaverordening (Europese wetgeving) 

Volgens de EU Cosmeticaverordening (EG 1223/2009) is HEMA verboden in producten die rechtstreeks op de huid worden aangebracht vanwege het hoge risico op allergieën. Voor nagelproducten (zoals gels en gelnagellak) is HEMA wel toegestaan en mag het tot maximaal 35% aanwezig zijn in nagelproducten die uitsluitend professioneel worden gebruikt. Gelnagelproducten die buiten de EU worden aangekocht, bijvoorbeeld China, vallen niet automatisch onder de EU-regelgeving. Dit betekent dat de concentratie HEMA hoger kan zijn dan de toegestane 35% en dat er mogelijk geen verplichte waarschuwingen op de verpakking staan. 

"De verleiding is groot en ik begrijp dat helemaal.  Zoveel mooie producten en aan zo een lage prijzen op populaire online marktplatvormen.  Maar, koop jij je gelproducten al eens op websites zoals TEMU, Shein of Aliexpress, dan is de kans dus heel erg groot dat deze producten veel te hoge concentraties HEMA bevatten waardoor de kans op een allergische reactie bijna onvermijdelijk is. Gevaarlijk voor jou én de persoon bij wie jij die producten gebruikt. Ben jij bereid dit risico te nemen?"

Trouwens, wist je eigenlijk dat als jij producten buiten de EU aankoopt je eigenlijk heel wat wettelijke verplichtingen hebt te vervullen?  Hierover lees je meer in deze BLOG. BLOG

Nu we weten wat HEMA is en wat de voornaamste oorzaken juist...wat is het  'plan van aanpak' om te voorkomen dat jij of je klant een allergische reactie kan krijgen?

Als nagelstyliste kom je gedurig ik contact met gelnagelproducten dus is het belangrijk om jezelf optimaal te beschermen. Daarnaast heb jij ook de verantwoordelijkheid over je klanten en hun gezondheid.

WERK MET NITRIL HANDSCHOENEN 

Latexhandschoenen beschermen NIET tegen HEMA, omdat het monomeer er gemakkelijk doorheen kan dringen.  Gebruik kwalitatieve (dikkere) nitril-handschoenen en vervang ze na elke behandeling.

BESCHERM JEZELF TEGEN STOF  

HEMA kan ook via stofdeeltjes in contact komen met je huid en luchtwegen.  Gebruik een professionele afzuiging op je werktafel om stof te minimaliseren.  Draag een mondmasker als je veel vijlwerk doet en er veel opvliegend stof is.  Veeg je tafel niet gewoon schoon, maar gebruik een vochtige doek om stofdeeltjes op te vangen. 

KIES VEILIGE PRODUCTEN 

Koop alleen producten die voldoen aan de EU Cosmeticaverordening (EG 1223/2009). Niet alle producten bevatten evenveel HEMA. Sommige zijn veiliger dan andere. Werk met HEMA-vrije of lage HEMA-producten als je merkt dat je gevoelig wordt.  

Controleer de ingrediënten want ook di-HEMA trimethylhexyl dicarbamaat, dat ook allergieën kan veroorzaken.  

HUIDCONTACT VERMIJDEN

Nu je weet hoe gemakkelijk HEMA kan indringen in de huid is het dus belangrijk om jezelf en je klant te beschermen.  Jij draagt handschoenen en zorgt ervoor dat je het gelproduct zo nauwkeurig mogelijk gaat aanbrengen, zonder huid of nagelriemen aan te raken.  Gebruik desnoods een dun linerpenseel extra nauwkeurig te werk te gaan.  Heb je toch per ongeluk huid of nagelriemen geraakt, verwijdt het onmiddellijk met een rozenhoutstokje of ander instrument.

Gebruik geen aceton of cleanser om gelproduct van de huid weg te halen want dit verspreidt onuitgeharde HEMA alleen maar verder!  

ZORG VOOR EEN OPTIMALE UITHARDING

Het is niet omdat de gel uitgehard lijkt dat het ook zo is. Niet goed uitgeharde gels of gelnagellaken bevatten nog actieve monomeren die langzaam aan inspijpelen in de nagelplaat en dus een allergische reactie kunnen veroorzaken. 

Houd je aan de aanbevolen uithardingstijd – te kort uitharden betekent dat er nog actieve HEMA aanwezig is.  

Ik kan het niet genoeg herhalen: kies voor een kwaliteitsvolle uithardingslamp.  En ja, vaak is deze ook net iets duurder.  

GEEF JE KLANT NAZORG ADVIES

Klanten kunnen zelf ook het risico op allergieën en irritaties verkleinen.  Adviseer ze om nooit zelf gel of kunstnagels te verwijderen door te trekken of te bijten. Laat klanten hun nagels en huid goed hydrateren, zodat de huid barrière intact blijft. 

Nu denken jullie misschien...Ah, dan zijn alle problemen opgelost door over te schakelen naar HEMA-vrije gels?

Vergis je niet, HEMA-vrij producten zijn niet per definitie 'veiliger' of zoals sommige merken beweren 'hypoallergeen'. In werkelijkheid kan geen enkel gelnagel product worden bestempeld als volledig hypoallergeen. Je kan namelijk nog steeds allergisch reageren op HEMA-vrije producten als je deze foutief gebruikt.  Hoewel HEMA een van de meest allergene ingrediënten is in nagelproducten, zijn er ook andere methacrylaten en chemische stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken. 

In principe zijn alle bovenvernoemde regels voor alle producten en alle chemie van toepassing. Zorg dat de behandeling plaats vindt in een volledig gecontroleerde veilige omgeving en het risico op allergische reacties zal nagenoeg nihil zijn. 

Dus neen, HEMA is zeker niet de duivel!  De grote boosdoeners zijn: een gebrek aan kennis én de juiste applicatietechnieken, producten met een te hoog HEMA-gehalte en uithardingslampen die onvoldoende de producten uitharden. 

Ben jij professionele nagelstyliste of hobbyist; maak verstandige keuzes, voor jezelf én je klanten want ééns allergisch is ALTIJD allergischI  En aangezien HEMA ook wordt gebruikt in tal van medische protheses/procedures heb jij als nagelstyliste dus een grote verantwoordelijkheid.

Veel liefs, Ruth.

Als eigenaar van MONAI deel ik graag al mijn kennis met jullie. Ben jij getriggerd door dit topic en misschien wat ongerust, contacteer me gerust voor advies.