'Zijn er dan echt zoveel meer allergische reacties tegenover vroeger, Ruth'. Die vraag krijg ik tegenwoordig wel wekelijks te horen. Dit naar aanleiding van een topic dat opnieuw de kop opsteekt. Nieuwsartikelen die in kopletters titelen: ‘OPGELET, van gelnagels krijg je allergieën (en vanaf dat je allergisch bent kan je nooit nog een kunstheup hebben)’. Of ‘Allergisch aan gelnagels, geen tandvullingen meer voor jou’!
Maar klopt die vraag…zijn er nu echt meer allergische reacties ten opzichte van enkele jaren geleden?
JA! Ik zie persoonlijk veel meer allergische reacties en in het bijzonder veel Onycholisis en Hyperkeratose. En ik zie ze niet alleen op sociale media maar ook in het echt. Wanhopige mensen die advies komen vragen in mijn groothandel.
Maar wat is hier dan de oorzaak van?
Sommige wijzen met een beschuldigend vingertje naar de hobby-stylistes of DIY-ers en daar zit deels wel wat waarheid in, maar ook niet helemaal. Hobbyisten en DIY-ers zijn er al zolang ik mijn groothandel heb, en dat is nu bijna 20 jaar. En de overdosis aan allergieën is veel recenter dan dat dus wat is dan de oorzaak?
Twintig jaar geleden had je in België een handjevol groothandels, hooguit maximaal 5 groothandels waaronder ook MONAI. Een webshop? Dat bestond toen helemaal nog niet in deze sector. Iemand die als professionele nagelstyliste of als hobbyist wou starten had maar één optie: letterlijk op bezoek gaan bij de groothandel. Op die manier had deze persoon ook (en alleen) maar toegang tot professionele producten, apparatuur en service. En met wat geluk kwam je bij MONAI terecht, dan deed ik er echt alles aan om je zo goed mogelijk te begeleiden.
Het internet was toen ook helemaal niet zoals het nu is; wij hadden helemaal geen YouTube tutorials, Instagram of Facebook. Het klinkt super prehistorisch maar geloof me! Informatie moest je letterlijk gaan halen bij de bron: dé professionele groothandel.
Kun je je voorstellen dat er ooit iemand in mijn groothandel zei: ‘een UV-lamp heb ik niet nodig want ik heb thuis een zonnebank staan’. Say WHAT!!! Die persoon kreeg van mij een hele repliek waarin ik het belang van kwaliteitsvolle producten én de juiste uitharding uit de doeken deed en ik kan je verzekeren, zij mocht geen producten aankopen tenzij ze ook een lamp aankocht (want hell no, we gaan niet uitharden onder een zonnebank). En op de dag van vandaag deel ik mijn passie en kennis nog met evenveel liefde. Iedereen die mijn groothandel bezoekt weet dat.
Vanaf 2007 begonnen wij als groothandels mee te evolueren naar het tijdperk van de webshop. ProNails was in 2007 – als ik me niet vergist – de eerste en ik volgende daarna in 2010. Ik was dus mee één van de pioniers in een webshop voor nagelproducten: altijd met dezelfde kwaliteitsvolle artikelen en service.
Maar wat is er dan veranderd?
Laten we beginnen met het aanbod en meer nog … een overdosis aan aanbod van super veel websites en online winkels met zeer goedkope, onbetrouwbare, niet EU-conforme nagelproducten en uithardingslampen! Het is alsof de hele wereld met een muisklik en toetsenbord is opengegaan en we toegang hebben gekregen tot heel veel (foute) producten én (foute) informatie.
Cosmetische producten die in Europa worden aangeboden die moeten aan heel wat reglementeringen voldoen om EU-conform te zijn. Deze reglementeringen die zijn van toepassing voor zowel de persoon die het product aankoopt als de partij die het verstuurd. (lees ook mijn andere blog over dit topic HIER). Maar als jij een product aankoopt op een Chinese website, en die versturen dat naar jou, dan is dit product in alle waarschijnlijk niet EU-conform. Je weet niet exact wat erin zit en ik weet van verschillende betrouwbare chemici dat in deze producten vaak ingrediënten zitten die niet EU-conform zijn.
Er wordt tegenwoordig ook heel vaak verwezen naar de ‘grote’ boosdoener HEMA! Maar HEMA zit al in de gelproducten van zolang ik nagels doe, 25 jaar dus. Bij correct en professioneel gebruik is HEMA niet het grootste gevaar. Ik heb in 20 jaar nooit te maken gehad met allergieën!
Toch zijn er heel veel merken die al jaren inzetten op HEMA-vrije producten. Light Elegance is hier mee één van de voorlopers van: ‘what’s inside matters’. Zij investeren al vele jaren in onderzoek en ontwikkeling en hebben ingezet op HEMA-vrij producten van hoogstaande kwaliteit. Voor de merken die wel HEMA bevatten is het dus de hoeveelheid HEMA die erin zit, die moet conform de EU-regelgeving zijn en daarom is geen controle op de hoeveelheid HEMA als je producten van buiten de EU aankoopt.
De overvloedige toegang tot die lage kwaliteitsproducten is zo eenvoudig geworden dat we wel veel meer hobbyisten en DIY-ers hebben ten opzichte van vroeger. Met diezelfde muisklik en toetsenbord zie ik deze hobbyisten elkaar advies geven waar ze de goedkoopste gels kunnen inkopen en vaak zie ik dan ‘Shein, Temu of - ome Ali – Aliexpress’ als suggestie verschijnen. Dat doet de kans op al deze allergieën natuurlijk geen goede zaak.
Maar, en misschien nog erger, ik zie helaas in mijn opleidingen ook professionele nagelstylistes die bijna trots zijn op hun goedkope Ali-Express lamp: ‘want het is roze en het was maar 30 euro’… of op hun cat-eye gel die ze hebben ingekocht van een Koreaanse website.
Waar kan het toch zo fout lopen?
Zoals hierboven al aangekaart: een overaanbod aan rommel dat zeer toegankelijk is waardoor je veel meer mensen hebt die zonder enige goede kennis of beperkte kennis aan de slag gaan. Producten met veel foute ingrediënten die dan nog eens onvoldoende worden uitgehard (in een lamp die dit gewoon niet genoeg kan uitharden), veel contact van het product met de huid…tja, dat is een mooie cocktail die schreeuwt om allergieën.
Nog een grote boosdoener is onvoldoende kennis, zowel bij de non-professional als de professional. Her en der worden er opleidingen voor ‘nageltjes’ aangeboden waarbij er hooguit twee halve dagen praktijk gegeven worden en theoretische kennis niet of nauwelijks aan bod komt. En je zou denken dat in tijden waar je wordt doodgeslagen met online informatie zoals online lessen, tutorials, social media….we juist zouden verwachten dat meer mensen meer kennis hebben…helaas nog steeds komen veel te veel non-professionals en professionals lage kwaliteitsproducten en lampen.
Naast de foute producten, de intrieste uithardingslamp en het betreurend tekort aan kennis is er nog iets waar ik de aandacht op wil vestigen: het veelvuldig mengen van verschillende merken. Heel eerlijk, niet alle chemie is gemaakt met elkaar te ‘matchen’. Alle chemisten over de hele wereld zijn er niet mee bezig om hun merk te doen samenwerken met alle andere merken op de markt. Merk X als kleur en dan merk Y als topcoat en dan klagen dat ‘de topcoat in kringen trekt dus het is een slechte top coat’. Neen, die twee merken werken gewoon niet voor elkaar!
Hoe vaak wij hier in onze winkel of opleidingen nog moeten herhalen hoe belangrijk de uitharding. Dan hoor ik stylistes zeggen: ‘ja mijn lamp is al oud maar ik hardt het nu twee keer zolang uit’. Of hoe het mengen van merken niet altijd voor het beste resultaat zal zorgen. Ik had dit jaar nog een professionele nagelstyliste in mijn les die haar gelpenseel letterlijk afkuiste aan haar hand OP HAAR HUID…echt ‘mindblowing’!
Ademhalen Ruth, ademhalen…
Hoe lossen we dit op?
Al zeker niet door mensen geen toegang meer te geven tot al deze producten; diegene die echt willen gaan toch wel een manier vinden om aan producten te komen. Het ligt trouwens ook in de Action…dus heel ver moet je niet zoeken.
Bewustwording is de oplossing. Zoveel mogelijk en zo breed mogelijk mensen bewust maken van de gevaren van onvoldoende kennis en onzorgvuldig gebruik (zowel in product als werkwijze).
Deze week nog had ik een klant in de winkel die het wel fijn vond dat ze haar gellak kon afpellen van haar nagels. Het bleek geen 'peel-off' gel te zijn maar een goed merk van gellak. Ik heb haar moeten uitleggen dat dit geen normale situatie is en dat dit waarschijnlijk komt omdat het product onvoldoende is uitgehard. Op mijn vraag welke lamp ze gebruikt wist ze te vertellen dat ze van haar zoon een lamp van Temu had gekregen ‘zo ééntje van nog geen 20 euro’. Ik heb herhaald wat ik zoveel jaren geleden tegen mijn ‘zonnebank-klant’ heb gezegd: geen goede lamp = geen volledige uitharding = verhoogd risico op allergieën. Ik heb haar alle informatie gegeven, foto’s van allergische reacties getoond…Ik heb haar ook gezegd dat ik liever heb dat ze geen gelproducten meer aanbrengt zolang ze deze lamp gebruikt. Ze heeft in shock mijn groothandel verlaten.
Misschien gaat deze klant nu elders kopen of koopt ze gewoon online; wat er ook van is…ik heb mijn taak gedaan en haar bewust gemaakt van de gevaren en gevolgen.
Anderzijds kijk ik ook naar onze Overheid en vraag ik dat ook zij hun deel van de verantwoordelijkheid opnemen:
Voor alle nagelstylistes: maak van ons beroep opnieuw een erkend beroep!
Voor alle ondernemers met een webwinkel: stop met het grote onevenwicht in controles tussen Europese producten en producten die via de grote platformen komen, veelal uit Azië. Zorg opnieuw voor een goede balans en eerlijke concurrentie.
Tot slot sluit ik af met deze boodschap:
Aan alle DIY-ers: zet je eigen gezondheid op de eerste plaats! Ben je hier niet goed in, heb je een goedkope lamp, goedkope producten, raak je vaak de huid...stop er alsjeblieft mee en laat je nagels door een professional doen!
Aan alle hobby-stylistes: girls...don't be cheap. Je wilt toch niet degene zijn die een allergische reactie veroorzaakt?
Aan alle professionals met een goedkope Temu-achtige lamp of gel: DIKKE FOEI!
Veel liefs, Ruth.
Als eigenaar van MONAI deel ik graag al mijn kennis met jullie. Heb je nog vragen over dit topic of over gelijk wat, aarzel dan niet om me te contacteren!