Vaarwel glittergel?

Is het einde van de glitters nabij?

Je hebt waarschijnlijk al gehoord van een nieuwe wetgeving die het gebruik van microplastics moet terugdringen door synthetische polymeerdeeltjes (glitters) kleiner dan 5mm in veel industrieën te verbieden.  Dit is een belangrijke stap om het milieu te beschermen en te voorkomen dat ongeveer een half miljoen ton microplastics in het milieu terechtkomt.

Deze wetgeving verbiedt de verkoop van losse glitters en van producten waaraan opzettelijk glitters zijn toegevoegd en waarbij die microplastics vrijkomen wanneer ze worden gebruikt.

Deze nieuwe wetgeving, een EU-verordening van de Comissie van 25.09.23, is in voege gegaan op 17 oktober 2023 met als doel om de vervuiling met microplastics te verminderen met 30% tegen 2030.

Is het einde van de glitternagels nabij?

Geen paniek!  De bijdrage aan deze vervuiling door onze sector is namelijk minimaal wat maakt dat we nog een hele tijd gebruik kunnen maken van onze favoriete glittergels en losse glitters.

Glittergels, colorgels met glitters, buildergels met glitters,…dit ziet deze wetgeving als ‘leave-on’ producten en hierdoor zijn ze uitgesloten van het verbod waardoor je deze nog steeds kan blijven gebruiken en aankopen.

De nieuwe wetgeving voorziet ook een overgangsperiode van 12 jaar waarbij fabrikanten de mogelijkheid krijgen om de nodige aanpassingen en veranderingen in ingrediënten aan te brengen zodat de producten opnieuw aan de nieuwe regelgeving voldoen.

Wat betreft de losse glitters is het voor de nagelstudio geen enkel probleem om te blijven werken met losse glitters gezien zij deze ‘inkapselen’ in gel of acryl wat maakt dat er geen losse glitters worden vrijgegeven tijdens het dragen van de kunstnagels door de klant.

Mijn advies is om doordacht met losse glitters om te gaan en goed aan de natuur te denken bij het gebruik ervan.  Maak gebruik van een goed afzuigsysteem, recycleer alle materialen en afval op de juiste manier en ga zorgzaam om met die glitters.

Het is dus nog niet het einde van de glitternagels...maar wel van de Sugar Nails.  Tja, dat voelt nu toch ook niet als een milieubewuste Nail Art want Sugar Nails verliezen wel behoorlijk wat glitters tijdens het dragen.

There's no planet B!

Maar laten we ook niet teveel dramatiseren en vooral blijven genieten van alles wat mooi glinstert, ook op de nagels.

Liefs, Ruth.

Ruth Deruddere

Ruth is de oprichtster en de drijvende kracht achter Monai.  Naast het inspireren van andere ondernemers zorgt zij voor de contacten met alle merken én is ze internationaal educator voor deze merken. 

MONAI, Ruth van MONAI 3 februari 2024
Deel deze post