Koop jij al eens producten buiten de Europese Unie? Ken jij je verplichtingen als je dit doet?

Een mooie Cat Eye Gel op Temu of Shein?  Of een speciale Metallic Gel of Blooming Gel van een Chinese of Koreaanse website?  In deze digitale wereld is het aanbod enorm geworden én de verleiding des te groter om toch een product buiten Europa aan te kopen.  

Maar wist je dat als jij cosmetische producten buiten de EU aankoopt, je wettelijke verplichtingen hebt na te leven?

Stel, je koopt op een Koreaanse website een beauty product voor eigen gebruik en niet voor commerciële doeleinden (dus niet voor doorverkoop of gebruik op derde), dan ben jij niet de "EU-verantwoordelijke persoon" zoals gedefinieerd staat in de Europese cosmeticarichtlijn (Verordening (EG) nr. 1223/2009). De verplichtingen van de verantwoordelijke persoon zijn voornamelijk van toepassing op bedrijven of personen die cosmetische producten op de EU-markt brengen.

Als je dus producten voor eigen gebruik én niet voor een behandeling koopt buiten de EU, gelden er minder strikte regels. Maar je moet natuurlijk wel op het volgende letten:

  1. Productveiligheid: zorg ervoor dat het product voldoet aan de EU-veiligheidsnormen. Producten van buiten de EU kunnen namelijk andere ingrediënten of normen hebben dan door de EU zijn toegestaan.
  2. Invoerregels: als je een product uit een niet-EU-land, importeert, kan je te maken krijgen met invoerrechten, btw en douaneformaliteiten. Deze verplichtingen verschillen per land, dus het is belangrijk om na te gaan wat de Belgische regels zijn.

Maar hoe zit dat dan als je een Cat Eye Gel op een Chinese website besteld om voor commerciële doeleinden te gebruiken?  

Als je dit product gebruikt bij een behandeling op betalende klanten, dan veranderd natuurlijk de situatie. Hoewel je het product nog steeds niet verkoopt, gebruik je het commercieel, wat wel bepaalde verplichtingen met zich mee kan brengen:

  1. EU-verantwoordelijke persoon: zelfs als je het product niet verkoopt, kan je verplicht zijn om ervoor te zorgen dat het product voldoet aan de EU-cosmeticaverordening. De "EU-verantwoordelijke persoon" is normaal gesproken degene die een product op de markt brengt of verdeeld. Maar omdat jij het product professioneel gebruikt op klanten, kan jij aansprakelijk gesteld worden voor de veiligheid van het product. Je moet ervoor zorgen dat het product voldoet aan de eisen van de verordening (Verordening (EG) nr. 1223/2009), waaronder ingrediëntenlijsten (SDS), veiligheidsrapporten en correcte etikettering (de etiketten op de producten moeten in de Nederlandse taal zijn als jij werkachtig bent in Vlaanderen).
  2. Productveiligheid en aansprakelijkheid: als professional ben jij verantwoordelijk voor de veiligheid van de producten die je gebruikt op klanten. Als er iets misgaat, kun je aansprakelijk worden gesteld voor schade veroorzaakt door het gebruik van een onveilig product. Daarom is het belangrijk dat het product aan alle EU-vereisten voldoet.
  3. Registratie en notificatie: hoewel jij de producten alleen gebruikt en niet verkoopt, kunnen bepaalde formaliteiten nog steeds van toepassing zijn. Cosmetische producten die in de EU worden gebruikt (ongeacht van welk land ze komen), moeten geregistreerd worden in de CPNP (Cosmetic Products Notification Portal) door de verantwoordelijke persoon.  
  4. Invoerregels en controle door de douane: omdat je het product van buiten de EU invoert voor commerciële doeleinden, kunnen de invoerregels strikter zijn. Je kunt te maken krijgen met douanecontroles, invoerrechten en btw.

Dus, als jij een product professioneel gebruikt bij betalende klanten dat jij buiten de EU hebt aangekocht, moet je extra voorzichtig zijn en controleren of het product voldoet aan de EU-regelgeving én of jij het nodige hebt gedaan of de verantwoordelijke persoon bent om deze formaliteiten in orde te maken.

Ik kan natuurlijk niemand verbieden of verplichten waar je jouw producten aankoopt maar ik weet uit ervaring wel dat vele onder jullie niet op de hoogte zijn van alle informatie die je zonet hebt gelezen. 

En ik pretendeer ook niet dat alles wat buiten de EU gemaakt wordt van minderwaardige of slechte kwaliteit zou zijn. Absoluut niet!  Meer nog, Korea is gekend als één van de top producenten als het op skincare producten aankomt. 

Maar dat gezegd zijnde, het is ook niet per definitie zo dat een super mooi product ook een veilig product is. En laten we eerlijk zijn; sommige van die producten op bepaalde platvormen zijn zooooo extreem goedkoop het je toch doet afvragen of ze wel veilig zijn. 

En in tijden waar de allergische reacties 'on the rise' zijn; is het extra belangrijk dat we aandachtig zijn.

Als je een product koopt, ongeacht het merk, het land, de afzender...sta er zeker ook even bij stil dat jij als professional een hele belangrijke verantwoordelijkheid hebt naar jouw klanten toe en dat is dat je hen behandeld op een verantwoordelijke manier én met veilige producten.


Veel liefs, Ruth.

Als eigenaar van MONAI deel ik graag al mijn kennis met jullie. Heb je nog vragen over dit topic of over gelijk wat, aarzel dan niet om me te contacteren!

MONAI, Ruth van MONAI 20 oktober 2024
Deel deze post