‘Ik doe echt lang over een bijwerking want ik ben precies altijd zo lang aan het vijlen’. Weet je hoe vaak ik dit hoor? Als het niet dagelijks is dan is het zeker wekelijks. En elke keer opnieuw zie ik wat de oorzaak is en die heeft dikwijls te maken met het freestoestel én de freesbitjes.
Nog al te vaak wordt maar een gedeelte van het oude kunstnagelproduct verwijderd met een freesbitje om daarna stevig met die handvijl te keer te gaan op de nagels. Dat is een beetje als een elektrische fiets met volle batterij hebben maar ernaast gaan wandelen als je een brug over moet. Waarom doe je niet alles met je freestoestel en freesbitjes?
In mijn voorbereidende fase gebruik ik nauwelijks tot zelfs geen handvijl om oud product te verwijderen, of om de natuurlijke nagelplaat en nagelriemen voor te bereiden op de rest van de behandeling. Ik doe zo goed als alles met mijn freestoestel en freesbitjes. Ik gebruik een een contourvijl om de nagels in vorm te vijlen en een buffer om de nagelplaat te egaliseren. Klaar! Ik ga echt niet nog eens 20 minuten extra bezig zijn met het verwijderen van gelproduct met een handvijl…no way, ik gebruik mijn fiets met volle batterij 😉.
Hoe komt het dan dat er nog steeds zoveel nagelstylistes onvoldoende gebruik maken van hun freestoestel en freesbitjes? Is het deels angst voor de warmte, een gebrek aan kennis over de verschillende freesbitjes, of er gewoon niet bij stilstaan hoeveel een freestoestel en freesbitjes het werk kunnen verlichten en hoeveel meer je ermee kunt doen?
Daarom deze BLOG voor jullie met een overzicht van de verschillende soorten, de kenmerken, hoe gebruiken én hoe lang je ze kan gebruiken (want ook een oud freesbitje kan tal van problemen veroorzaken):
Welke soorten freesbitje zijn er zoal? Ik geef hier een overzicht van de meest voorkomende freesbitjes in onze nagelbehandelingen.
De meest voorkomende materialen:
- Carbide: deze zijn heel duurzaam en ideaal voor het verwijderen van gel, polygel, acryl en gellak afhankelijk van de grofheid. Je kan ze herkennen omdat ze groeven hebben en geen korrel.
- Keramisch: deze zijn lichter van materiaal dan carbide en meestal wit van kleur. Ze worden minder snel warm maar ze slijten wel veel sneller af (waardoor, als je ze te lang blijft gebruiken ze net wel sneller warm worden).
- Diamant: deze herken je omdat ze een zeer fijne korrel hebben, vergelijkbaar met korrels zoals op een handvijl. Dit maakt dat ze perfect zijn om de natuurlijke nagel op te ruwen, de nagelriemen voor te bereiden en de huid te egaliseren.
- Silicone: een zachte polijstende bit voor de huid en nagelriemen. Deze zachte, polijstende bits geven een glanzende afwerking aan natuurlijke nagels.
- Schuurrolletjes: vergelijkbaar met een handvijl en verkrijgbaar in verschillende gritsoorten net zoals een handvijl. Je kan deze dus gebruiken om product te verwijderen en om zachtjes de natuurlijke nagel op te ruwen.
De meest voorkomende verschillende vormen:
Bij de Carbide en Ceramische bitjes, die je dus gebruikt om het oude gelproduct te verwijderen, zie je meestal kegelachtige vormen (in verschillende uitvoeringen; van een rondere kegelvorm naar zelfs een hele puntige kegel) en cilinderachtige vormen. Het is een kwestie van voorkeur, wat voor jouw goed werkt. De kegelachtige vormen worden ook wel eens bestempeld als de ‘Safety Bits’ omdat het, door hun afgeronde punt, echt onmogelijk is om de nagelriemen te beschadigen. Een cilinder heeft een rechte kant en als je die niet voorzichtig genoeg gebruikt dan is een ongelukje snel gebeurd.
Bij de Diamanten freesbitjes heb je ook veel meer keuze waarbij wij het meest gebruik maken van:
- Cilinder: geschikt voor het opruwen van de nagelplaat of om dode cuticula van de nagelplaat te verwijderen.
- Kegel: perfect voor gedetailleerd werk rondom de nagelriemen.
- Vlam: geschikt voor het liften van nagelriemen en het openen van zijwallen en de pocket.
- Bal: wordt gebruikt voor het verwijderen van dode huid en het behandelen van de nagelriem.
De grofheid van de freesbitjes spelen ook een belangrijke rol!
In de meeste gevallen hebben de freesbitjes een kleurcode (een klein gekleurd bandje op het staafje van het freesbitje, net onder het kopje):
- Geel: extra fijne korrel, deze gebruiken we zelf het minste in onze toepassingen.
- Rood: fijne korrel, geschikt voor de natuurlijke nagel.
- Blauw: medium korrel, ook geschikt voor de natuurlijke nagel.
- Groen: grove korrel, niet geschikt voor de natuurlijke nagel.
Ook bij de Carbide-freesbitjes kun je de eigenschappen herkennen aan de kleurcode. Deze loopt van geel tot groen, of zelfs paars/zwart. Geel staat voor inkepingen die dicht bij elkaar liggen, terwijl groen, paars en zwart duiden op inkepingen die verder uit elkaar liggen. Hebben jouw Carbide freesbitjes geen kleurcode? Dat is niet erg, kijk dan gewoon naar de inkepingen, liggen ze dicht bij elkaar dan is het een fijn zachter freesbitje, liggen ze verder uit elkaar dan is het een grover freesbitje.
Nu dat je een overzicht hebt van de meest gebruikte freesbitjes, gaan we bekijken op welk toerental je deze freesbitjes gebruikt en hoe lang je elk freesbitje kan gebruiken, want verschiet niet…dat is minder lang dan je misschien denkt!
Laat ik het eerst hebben over het toerental; dit is het aantal keer dat het freesbitje om haar as draait. Dit wordt aangegeven met rpm = ‘rotations per minute’ dus het aantal keer dat het freesbitje om haar as draait per minuut.
De Diamond freesbitjes gebruiken we gemiddeld aan een toerental tussen de 7.000 rpm – 15.000 rpm, afhankelijk van de toepassing binnen de behandeling, het type freesbitje en de kleurcode van het freesbitje.
De Carbide freesbitjes daar gaan we – liefst - all the way: 28.000 rpm tot 35.000 rpm. Heel erg vaak zie ik dat Carbide freesbitjes aan een veel te laag toerental worden gebruikt, waardoor er sneller warmte kan ontstaan omdat er dan onbewust teveel druk wordt uitgeoefend omdat het ‘niet vooruit’ lijkt te gaan. Herken jij jezelf hierin? Probeer eens het toerental veel hoger te zetten en je zal zien dat dit een opmerkelijk verschil zal maken.
En dan nu, ook een hele belangrijke oorzaak van tal van problemen: de houdbaarheid van de freesbitjes.
De Diamond freesbitjes, die met het korreltje, hebben een houdbaarheid van gemiddeld 3 à 4 weken tot 3 maanden, afhankelijk van de kleurcode én de intensiteit van gebruik. Doe jij 6 klanten per dag, 5 dagen per week dan mag je er zeker van zijn dat je je Diamond freesbitjes elke 3 weken moet vervangen. Je moet er namelijk mee rekening houden dat de korrel van de Diamond freesbitjes afslijt en als je een té oud freesbitje gebruikt, dat geen of onvoldoende korrel heeft, je eigenlijk de nagel aan het polijsten bent. En een té glad oppervlak aan de nagelriemen, zijwallen, natuurlijke nagel…dat kan leiden tot lifting. Sommige salons nemen daarom het zekere voor het onzekere en gebruiken bijvoorbeeld een Diamond Flame Bit met rode kleurcode maar maximaal 30 behandelingen.
De Carbide freesbitjes, die gaan een gemiddelde van 3 tot 6 maanden mee. Reken opnieuw 30 behandelingen per week = 120 behandelingen per maand. Dan gaat dit Carbide freesbitje gemiddeld 3 maanden mee, oftewel 350 behandelingen. Als je dit freesbitje correct gebruikt - en hier ben ik weer - op een juist toerental, dan zet je minder druk en dan kan je freesbitje tot 500 behandelingen meegaan. Vervang je dit freesbitje niet op tijd, dan zal je problemen ondervinden zoals het affrezen dat trager verloopt en snellere hittevorming.
Ik hoop alvast dat deze blog jullie meer inzichten heeft gegeven maar vooral dat je gemotiveerd bent om het maximale te halen uit je freestoestel en je freesbitjes. Zeg vaarwel tegen die handvijlen!
Op zoek naar extra begeleiding om dit vol zelfvertrouwen uit te voeren in je salon? Boek dan onze opleiding 'Frezen en Perfecte Opbouw' of neem contact met me op voor een privé-opleiding.