BIAB? Rubberbase? Wat is dat?

We maken je wegwijs in deze begrippen!

Say what?

Inderdaad, die vraag wordt hier geregeld gesteld.  Wat zijn dat nu eigenlijk en wat doen deze producten?

Als je de nodige research doet dan krijg je behoorlijk wat informatie toegespeeld. Sommige beweren dat een Rubberbase en BIAB hetzelfde zijn terwijl andere hun nekharen omhoog komen als ze deze beweringen tegenkomen. Er valt zoveel informatie te lezen en die is ook niet altijd even correct of waar. Laten we daarom een aantal feiten opsommen.

Wat is BIAB?

Letterlijk is het woord BIAB de afkorting voor ‘Builder IA Bottle’ oftewel een bouwgel in een flesje.

We zitten in een tijdperk waarin gellak (een kleurengel in een flesje) al helemaal is ingeburgerd en in vele nagelstudio’s is de gellakbehandeling, naast de klassieke kunstnagels, een veel gekozen behandeling.  Sommige nagelstylistes verkiezen een kleurengel in een flesje in die mate dat het de  klassieke kleurengel, die gebruikt wordt in combinatie met de klassieke bouwgels, vervangt.

Echter, een gellakbehandeling is een esthetische behandeling die de nagels geen stevigheid of kracht geeft.  Daarom kwam er steeds meer de vraag naar extra stevigheid in deze behandeling. 

Zodoende deed de verstevigende bouwgel in het flesje haar intrede oftewel de Builder In A Bottle.

De combinatie van flexibiliteit (zoals in een gellakbehandeling) en de hardheid (zoals je bij kunstnagels hebt) maakt dat BIAB toch wel een meerwaarde is.  Want nu kan je met dit afweekbare product al je nagelklanten gaan behandelen! 

Uiteraard kon deze bouwgel niet zo vloeibaar zijn als een kleurengel in een flesje dus werd de viscositeit wat dikker gemaakt. 

Sommige merken voegden er nog wat extra aanhechtende eigenschappen zoals primer of Methacrylaat aan toe wat maakt dat je de Builder in A Bottle producten ook rechtstreeks op een voorbereide nagel aan kan brengen.

En dan lees je ook beloftes zoals: het maakt de nagels gezonder, het is 'self-pinching', het voedt de nagels,…   Dergelijke claims zijn wat mij betreft nogal dubbel. 

Enerzijds ben je nog steeds met chemie bezig en anderzijds is er de manier van applicatie dus gaan beweren dat het gezonder zou zijn is mijn inziens niet juist.  Niet iedereen is even zorgvuldig bij het plaatsen van gelproducten en ook in de voorbereiding van de natuurlijke nagels kan je schade toebrengen. 

Voedt het de nagel?  Misschien als er een vitamine is toegevoegd? Is dat dan ook zo?  Wat zegt de ingrediëntenlijst van het product?  Kan die claim echt gemaakt worden zonder een studie of klinisch onderzoek?  Zonder concreet bewijs? De Light Elegance VitaPrime is een met vitamine E gefusioneerde primer maar ik ga niet beweren dat deze door de toevoeging van de vitamine de nagel ook voedt. Ik heb namelijk geen studie die dit aantoont. 

Voor het ‘self-pinchend effect’ ben ik ook nog op steeds zoek naar een studie of onderzoek die deze claim ondersteunt.  Anderzijds krimpt gel ook wel tijdens de uitharding, dat is algemeen gekend, dus dat kan wel wat de aan de nagel ‘trekken’. Al is dit echt wel heel minimaal natuurlijk en niet voldoende om echt de C-curve van de natuurlijke nagel te veranderen.

Wat is RUBBERBASE?

Ook dit woord gaan we letterlijk ontleden. Rubber is een erg flexibel product en Base is een basis van iets.  In dit geval is een RubberBase dus een flexibele basislaag voor de nagels.

De flexibiliteit maakt dat het product meebuigt met de nagels zoals een gellak dat doet en in de meeste gevallen zitten er echte aanhechtende eigenschappen in de RubberBase verwerkt zoals bijvoorbeeld primer of Methacrylaat. Daarenboven is het product ook afweekbaar zoals een gellak.

Sommige RubberBase gels kan je ook gebruiken om te bouwen doordat ze een dikkere viscositeit hebben met stevigere eigenschappen.  Het heeft dan de flexibiliteit van een gellakbehandeling en de extra stevigheid zoals in een klassieke kunstnagelbehandeling. 

Klinkt als BIAB nietwaar?  Tenzij het enkel als basislaag mag gebruikt worden, dan is het gewoon een RubberBase.

Ook hier lees ik weer beweren zoals: het maakt de nagels gezond, het maakt de nagels sterk (duh...als er gelproduct op de nagels zit dan zijn die toch sowieso al sterker), C-curves die gaan veranderen, beschadigde nagels die gaan herstellen…

Mooie woorden doen verkopen.  Maar is dit ook allemaal echt wel waar? 

Mijn conclusie?

Alles is MERKGEBONDEN.  De ene noemt het graag BIAB en de andere Rubberbase.  Belangrijk is dat jij kijkt naar de bewezen eigenschappen van het merk en het product waar je mee werkt.  Kies iets waar jij graag en goed mee kan werken.  Een merk of product waarmee jij jouw gewenste resultaten behaald. Kies voor kwaliteit en goede educatie!

Nu hoor ik jullie al vragen…heeft MONAI een BIAB en/of een Rubberbase in haar assortiment?

 Jazeker en dit wel van 3 verschillende merken namelijk Akzentz, Light Elegance en NeonNail. 

Groetjes,

Ruth

Ruth Deruddere

Ruth is de oprichtster en de drijvende kracht achter Monai.  Naast het inspireren van andere ondernemers zorgt zij voor de contacten met alle merken én is ze internationaal educator voor deze merken. 
 

MONAI, Ruth van MONAI 15 januari 2024
Deel deze post